Huvudnyheterna 4 — Hanna-Barberas varseblivningsteori

William-Hanna-e-Joseph-Barbera-900x655

I veckans avsnitt lanserar Jacob Hanna-Barberas varseblivningsteori — och ovan ser vi de både animationskolporatörerna William Hanna och Joseph Barbera omgivna av sina snillefoster.

Ännu en torsdag — ännu ett avsnitt av Huvudnyheterna. Om jag låter en smula sömnig i inledningen så beror det på att jag har varit vaken sedan klockan fyra — den här episoden är inspelad tredje maj, alltså samma dag som jag skrev om den otursamma tursymbolen. Jag kvicknar till en smula när vi börjar prata, men min trötthet gör sig gällande lite här och där — bland annat genom att jag inte alltid hör på ordentligt, märker jag nu när jag lyssnar på avsnittet igen.

Jacob tänker förfalska sin dagbok strax innan han blir senil, i hopp om att få sitt framtida minnessvaga jag att tro att han har haft ett roligare liv — dessutom tror han tydligen att det kan få hans demens-homies på hemmet att reta honom mindre.

1289598_520_352

David och en ansiktslös man besökte Moderna Museet-utställningen Hon — en katedral 1966

Vi kommer in på barndomsminnen och David minns ett besök i monumentalskulpturen Hon på Moderna Museet (redan här är en rättelse på sin plats: David tror att året var 1963 eller 64 — i själva verket var det 1966).

När vi tror att vi uppfinner men plagierar — och när vi tror att vi plagierar men uppfinner: George Harrison trodde att han skrev ”My Sweet Lord”, men skrev i själva verket Chiffons-hiten ”He’s So Fine” från 1963. Paul McCartney drömde melodin till ”Yesterday” och var övertygad om att det var en gammal evergreen för att den var så perfekt.

Det pratas överhuvudtaget mycket om minnen och drömmar, hur de flyter ihop i själens akvarellåda och hur mycket man kan lita på dem.

Vilket i sin tur leder Jacob fram till avsnittets slutsats: vår varseblivning baseras på TV-animatörerna Hanna-Barberas kostnadsmedvetna principer — använd inte fler animationsceller än nöden kräver: om Scooby Doo pratar så är det bara munnen som rör sig.

Jacob vill också  understryka att han går att anlita som falsk släkting — han specialiserar sig särskilt på ”Den äldre brodern som har varit till sjöss”.

Rättelser: David säger vid ett tillfälle Betamax när han menar Betacam. Förutom det och lapsusen med året för utställningen Hon har vi ännu inte upptäckt några himlaskriande felaktigheter …

Lyssna kan ni göra här:

Laddar ner gör ni som alltid genom att högerklicka HÄR och spara.

Och snart ska jag göra ett nytt försök att överlista iTunes så att de släpper in vår podcast i de fina salongerna — jag lovar …

6 svar to “Huvudnyheterna 4 — Hanna-Barberas varseblivningsteori”

 1. Tusse Says:

  VAR DU DÄR? Själv fick jag nöja mig med att läsa om Henne i Kamratposten.
  Betamax är ett begrepp som ger mig kalla kårar. Själv håller jag på att rekonstruera notrepertoaren för Nyströms självspelande reformorgel (1888-1913) som består av hålade pappskivor med diametern 37 cm. (Kolla på Youtube, sökord reformorgel) Standarden råkar vara 33 cm och sådana skivor finns i tusental ute på marknaden, de äldsta från 1883, de nyaste från 2013! Nästan lika vanliga som VHS-kassetter!

  • David Says:

   Att renovera självspelande orglar låter i sanning nördcreddigt! All heder åt dylika projekt, säger jag …

   • Tusse Says:

    Tack David! Har verkligen ingen aning om varför hr Nyström valde ett eget format, inte var det av patentsrättsliga skäl i alla fall. Han ville väl bara vara lite eljest.

 2. Sabina Says:

  Minnen och drömmar, erfarenheter och kunskaper. Hur man lär sig en HELHET. Med dig är det fortfarande likadant, du har varit sån sen jag läste dina första noveller på 80-talet. Du SER de där sambanden som vi andra verkligen behöver, särskilt med tanke på våra barn, och du förklarar så att man fattar fast man egentligen är dålig på matte och musik. Annorlunda tänkande. De ”uppfinner” musik men ”minns” den egentligen… de ”ser” den – HÖR den – för de tänker så. De kan skapa ny också, om man visar dem HUR. I musiken, i ljuden, där ser de sambanden… Tack.. Du hjälper mig MYCKET att förstå, utan att ens försöka, bara förklara….

  • David Says:

   Tack för dina vänliga ord! Om någon faktiskt har nytta av bloggen och podcastsen — och lyckas utvinna något utöver en aning nöje — så är det förstås fantastiskt!

   • Sabina Says:

    Ja, ja tack – väldigt mkt tack för att du svarade – de flesta har inte en aning om vad de pratar om i de här lägena – de har liksom helt fel rubriker på vad som händer, om du förstår vad jag menar – och det är klart du gör. Sorry att jag bara svamlar, men jag har verkligen kommit på nåt. Jag kommer mkt bra överens med de här neurologerna, psykologerna, arbetsterapeuterna o.s.v. – men jag har oftast inte en susning om vad de egentligen säger… det är exekutiv funktion hit och central koherens dit och… Och vad (;%!&%%#*!?) betyder det egentligen…? Men just nu – JAG FATTAR VAD DE SÄGER!!! Och egentligen är det tack vare dig och ”Världsräddaren”… tänk om jag inte hade fattat det förut!! Du är nog en sån där som kan bygga broar, som Jim Sinclair säger… men vi ska inte besvära dig mera, för jag själv fattar ÄNTLIGEN vad det är frågan om… :) Kanske referera till dig nån gång, men i så fall frågar jag… :) Tack i alla fall och alla lyckönskningar o.s.v från mig och de som är hyperaktiva, underaktiva, har beteendeproblem, slåss, imiterar röster, gillar åskväder, fläktar, maskiner, etc. …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: