Var hälsade, jordvarelser! Marskalk Tito har landat!

spomenik11-2007

I mina öron låter ordet ”Spomenik” en smula som ”Sputnik” — vilket känns kongenialt, med tanke på hur kosmonautiskt krazy de här kommunistiska kolosserna känns.

spomenik10-2007

Fast i själva verket betyder ”Spomenik” bara ”monument” på serbokroatiska. Även den mest banala Lenin-viftar-med-kepsen-staty är en Spomenik.

spomenik5-2007

Men här  i väst används ordet förmodligen med förkärlek  om de sällsamma monument över viktiga slag under andra världskriget som Jugoslaviens egensinnige härskare Joseph Broz Tito lät uppföra under sextio- och sjuttiotalen.

spomenik9-2007

Allt  pekar på att marskalk Tito gav de konstnärer han anlitade rätt … fria tyglar. Kopplingen till de militära milstolpar  som dessa Spomeniks utger sig för att hylla och hugkomma är inte alltid helt uppenbar. Snarare får man intrycket av att  omslagsmotiv från sjuttiotalets mest psykedeliskt syrastinna science fiction-pockets har regnat från himlen och landat lite hipp som happ på åkrarna i Montenegro och Makedonien.

spomenik12-2007

Monumenten har förstås inte haft en helt bekymmersfri tillvaro efter att Balkan balkaniserades på nytt i samband med inbördeskriget, och ett antal av dem har tillochmed sprängts i luften när de historiska slagfälten fick förnyad aktualitet. Men många av dem ligger kvar på sina ödsliga platser — nedklottrade, nedsotade, smått postapokalyptiska och alldeles … alldeles … underbara …

spomenik1

17 svar to “Var hälsade, jordvarelser! Marskalk Tito har landat!”

 1. parmerud Says:

  Det här är ju enastående!

  • David Says:

   Ja — jag blev rätt exalterad när jag snubblade över Spomeniks häromveckan … och förstår inte riktigt hur de har hållits hemliga hittills för mig …

 2. Helena Says:

  När blir det Spomenikgruppresa?

  • David Says:

   Tanken har faktiskt även slagit mig — vissa praktiska problem blir det möjligen, eftersom alla dessa Spomeniks numera ligger utspridda i olika länder …

   I väntan på att logistiken styr upp sig kan vi i stället trösta oss med en mera motororienterad Lettlandsresa med mig och Ola 9-13 oktober i samarbete med tidningen Riksettan:

   http://www.herodotos.se/resor/Lettland_Riksettan.htm

 3. Tusse Says:

  Mer utopisk än så här blev aldrig socialismen.

 4. Realty Bits Says:

  These buildings seems aliens…o_O

 5. Femtiotals-SF byggde detta vackra land | David Nessle Says:

  […] (Jag har skrivit tidigare om utomjordisk utsmyckning i öster — Var hälsade jordvarelser! Marskalk Tito har landat!) […]

 6. cirkux Says:

  Sa fantastiskt! Far jag apropa Tito rekommendera den utmarkta dokumentaren Cinema kommunisto som borde finnas i sjon som torrent nagonstans. Partisanfilmsgenren ar verkligen due en revival!

 7. Tusse Says:

  T.o.m. efter att ha sett bilderna från Georgien vill jag påstå att ingen utopisk socialistisk byggadskonst som jag har sett överträffar den jugoslaviska!

 8. Tusse Says:

  Apropå partisanfilmgenen, har kamrat Nessle hört talas om Yugomexfilmerna? Jugoslaviens svar på spaghettiwestern kanske. Läste en intressant artikel på Club Sunkits hemsida för några år sedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: