Huvudnyheterna 12 — Det stora Sten-Åke Cederhök-experimentet

VECKANS OFRIVILLIGA TEMA: SJUTTIOTALSSKÄGG VI MINNS

aake-arenhillÅke Arenhill i ett prenatalt tillstånd

(Eller högerklicka och spara som om ingen morgondag funnes HÄR)

Ett aningen sinistert barnprogram från sjuttiotalet inleder veckans avsnitt av podcasten Huvudnyheterna. Programledarnas Åke Arenhill-viskningar har tvingat oss att lägga på mer kompression än det är på sången i  prinsessan Stephanies första discosingel (1986). Det gör att det låter lite udda här och var — lite grann som Heather O’Rourke i Poltergeist när hon har sugits in i en annan dimension (1982).

poltergeist-carol-anne-carol-anne-freeling-frightening-ghost-haunted-haunting-heather-o-rourke-poltergeist-scary

”THEY’RE HEEERE!”

Som ni förstår är vi helt överlyckliga i det här avsnittet när vi lyckas få till en något mer kontemporär referens — nämligen Nicholas Cage-filmen Con-Air från 1997

No_name_428561gSimon Spies återskapar  en populär scen ur Chaplins Diktatorn

Fast enda skälet till detta var förstås att vi först pratade en lång stund om  Simon Spies giftemål med Janni Brodersen (1983) och till vår stora glädje upptäckte att Spies flygbolag hette Conair.

Conair_720_OY-APVConair! Det danska flygbolaget heter faktiskt så.

Annars är veckans avsnitt nästan skatologiskt i överkant, med prat om vad en ”douchebag” egentligen är, och en lång utvikning om den legendariska franska varietéstjärnan Le Petomaine och hans musikaliska flatulens. I övrigt diskuterar vi humorns logik, skämtets arktitektur, vad grammatiska exempel avslöjar om vår personlighet, och frågar oss om man kan vaska Charlemagne …

petomaneLe Petomane

Men framför allt drar vi fram vi djupt genanta historier ur det mörkaste skrymslet av skammens garderob: Jacob uppträdde 1975 som Jerry Lewis ”doktor Jäkel” på roliga timmen med en treo i munnen — tyvärr glömde han att förklara vad han föreställde innan sketchen började så att klasskamraterna hade den blekaste aning om vad han höll på med.

dr_jakel_mr_hydeDen riktige dr Jäkel — godta inga substitut!

David — å sin sida — hemsöktes 1982 av Edgar Allan Poes Imp of the Perverse och vägrade sluta prata som Sten-Åke Cederhöök på en fest, tills han blev avhyst med våld. Han betraktade detta som ett slags psykologisk/sociologisk grundforskning.

Rättelser och felningar: David presterar en rejäl felning när han med eftertryck hävdar att originalet till Albert och Herbert heter Stepford and Son — Jacob säger ju rätt från början: StepTOE and Son. David har förmodligen en armé av robotlikt välanpassade hemmafruar i bakhuvudet … Dessutom är Fjärtomanen förstås av hankön och bör rimligen  heta Le Petomane — hur David tänkte där har vi faktiskt ingen aning om, trots att vi vistas tjugofyra timmar om dygnet inne i hans kranium …

91GKPay7qtL._SL1500_

Annonser

6 svar to “Huvudnyheterna 12 — Det stora Sten-Åke Cederhök-experimentet”

 1. Perra Dox Says:

  God dag bästa herrar redaktörer. Jag bär med mig veckans upplaga att åhöras ihop med ett glas lemonad då jag imorgon ska
  unna mig själv några dagars badortsliv.

  Ett förslag till ett ämne för en kommande sändning. Sherlock Holmes, är detta hans bästa förklädnad genom tiderna, som cockney varité artist i The Adventures of Sherlock Holmes (1939)? http://www.youtube.com/watch?v=sbrEdpwYSPY eller vilken är i så fall den bästa?

  Också, vilken död/levande svensk skådespelare skulle bäst kunnat spela den store detektiven? Av någon anledning kom jag att tänka på Heinz Hopf när jag såg en gammal Trenter deckare i öppet arkiv. Heinz Hopf som Holmes, och kanske Stig Grybe som Watson?

  Väl mött

  Perra Dox

  • David Says:

   Ah! Jag minns också den där scenen med värme — ett tillfälle för Basil Rathbone att borsta av färdigheter från ett förflutet inom Music Hall — och dessutom demonstrera sin mångsidighet: ”Kolla! Jag kan så mycket mer än att bara vara Sherlock Holmes och skurk i kostymdramer!”

 2. Perra Dox Says:

  PS Vänligen bortse från den förra länken, denna är betydligt bättre http://www.youtube.com/watch?v=ZglHbYtP7WA DS

 3. Perra Dox Says:

  Basil Rathbone är också väldigt rolig i klassikern The Comedy of Terrors (1963), skriven av Richard Matheson som nyligen tyvärr lämnade oss.

  • David Says:

   Tror inte att jag har sett den. Men jag blir så klart sugen — förstakedjan är ju minst sagt imponerande — det är i princip bara Bela Lugosi som har fått förhinder — och förutom den kompletta samlingen av skräckgiganter får vi dessutom se Joe E Brown — miljonären som är så het på Jack Lemmon i Some Like it Hot

 4. Greger Forssblad Says:

  David hade kanske också den amerikanska upplagan av Albert och Herbert i bakskallen. Där heter de gnabbande skrothandlarna nämligen Sanford and son.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: