Huvudnyheterna 13: Albrecht Dürers låghalta kusin från Göttingen

self-28

Albrecht Dürer fingrar förstrött på rockslaget i ett klassiskt självporträtt.

Men va’ kôster tavla’ ovan? Jo, ho ä feschtåss — dürer!

(Eller högerklicka och spara av hjärtans lust HÄR)

I egenskap av adelsman har Stålhammar rätt att kräva att bli halshuggen i stället för hängd. David tycker att detta låter som tidernas sämsta fringe benefit. Sedan diskuterar vi — under ymnigt googlande och grymtande — de sista avrättningarna i Sverige, Wodehouses långa karriär, processonani — när processen blir huvudsaken i konstnärligt arbete  — t ex när researchen går över styr — som i  Arthur Haileys researchtunga romaner för folk som inte gillar romaner med ljug i.

23533

Äntligen en roman man kan lita på!

Överhuvudtaget pratas det en hel del om kreativa arbetsmetoder — om hur David tecknar som Albrecht Dürers låghalta kusin från Göttingen–  eller var han från Bremen? Eller möjligen från Lübeck? (se ”processonani” ovan) — om humorns lättflyktiga väsen — om varför Sven-Otto Littorin har så kort bäst före-datum — humor och poesi — samförståndshumorns förutsägbarhet — och satirens ständiga kamp för att hålla jämna steg med verkligheten (”Lena Ackebos dilemma”).

Rättelser: David bränner av en virvelstorm av korrekta och nästan korrekta upplysningar när han pratar om P G Wodehouse: författaren är förvisso född 1881 men 14 oktober och inte 15 som David drar till med (däremot anser man traditionellt att slaget vid Hastings stod 14 oktober 1066), och Sigfrid Siwertz är född 24 januari 1882, och alltså inte 1881 som David gör gällande.

Annonser

11 svar to “Huvudnyheterna 13: Albrecht Dürers låghalta kusin från Göttingen”

 1. vistet Says:

  Själv tycker jag att vi … ööh , firade blir väl lite fel , men att vi skulle pratat mera om hundra årsjubileet 2010 : sista avrättningen i Sverige.
  Hundra års jubileum i år : den 13:e Dalai Lamas regerings första åtgärder 1913 var att lagstifta mot dödsstraff och tortyr , samt att avväpna den kinesiska garnisonen i Lhasa och skicka ut truppen och den kinesiska representanten ut ur landet – till Calcutta…

 2. Frederik Ruysch Says:

  Den där högerklickningslänkadressen tycks vara av siamesisk art. Avlägsna den ena tvillingen för allas bästa.

 3. kris08 Says:

  Studiesamlingen i S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna innehåller mängder av uppstoppade djur och organ och liknande bevarade i formalin. En lärare hittade en glasburk med en etikett som sade att vävnadsprovet var ”av Ander”…

 4. Perra Dox Says:

  God afton mina herrar. Återkommen från en veckas badortsliv. I kommande sänd-ningar tycker jag att seriernas silverålder bör betraktas med en ‘Historieätares’ vidvinkelperspektiv. Silveråldern – Vad åt man, vad drack man, hur låg man och framförallt vart fick man allt ifrån!!??

  En annan modern kreativ galning är Russel T Davies: Mannen som inte bara gav oss Doctor Who åter utan även gav oss (slightly) pysichic paper, som är särskilt bra om man vill lura i en grånande brittisk palatsvakt att man i själva verket är Kungen av Belgien.

  Denna bild http://tompeyer.tumblr.com/post/55437378702/box-of-super-power-update-anyone-cosplaying får mig dock att inse de verkliga möjligheterna detta material för med sig. Psykiska kartonger som ger superkrafter om man spänner fast dom på ryggen, samt…Psykiska..papperspalan!

  Skål, hej och tack ifrån en annan stad.

 5. vistet Says:

  Har undrat då och då varför Doktorn får så lite kärlek här , i dom senare reinkarnationerna. Det finns en del njutbart i dom gamla doktorerna oxå .. som t.ex. city of Death , likamed ett Paris med sex äkta Mona Lisor i snurr samtidigt , skriven av David Agnew – mera känd senare under ett annat namn , för ett annat verk påbörjat samtidigt : Liftarens Guide Till Galaxen.

  • David Says:

   Jag har sett ett och annat avsnitt av Doctor Who under årens lopp, men skam till sägandes aldrig blivit ”helsåld! på nolltajm!” (för att nu tala med Britt Damberg) — i alla fall inte så mycket att jag övervägt att skaffa mig nedanstående tatuering …

   (Uppdaterad t o m Matt Smith och med plats för ytterligare ett par doktorer, som ni ser …)

   Då ligger det närmare till hands att skaffa sig den här dermatologiska utsmyckningen …

   • vistet Says:

    Nästa streck/doktor har tillkännagivits : Peter Capaldi från filmen Local Hero och den klämmiga musikgruppen Bastards From Hell. Mitt favoritförslag var Helen Mirren .

   • David Says:

    In the Loop — som Borgen, fast med betydligt fler extremt elaborerade obsceniteter och förolämpningar …

    Ja! Jag älskade Capaldi som den sataniskt skatologiska skotska spinndoktorn i In the Loop / In the Thick of It (smakprov ovan för dem som missat dessa brittiska pärlor) — kanske kan han få mig att inse vidden av doktorns storhet …

 6. vistet Says:

  Okej , han kan springa , och förolämpa andra arter när han blir stressad . Bra grundförutsättningar.

 7. vistet Says:

  http://m.youtube.com/watch?v=HRMFb4-l_w0

  http://m.youtube.com/watch?v=o_BH58RhSH4&feature=relmfu

 8. cardboard box Says:

  packing boxes

  Huvudnyheterna 13: Albrecht Dürers låghalta kusin från Göttingen | David Nessle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: