Barden fyller 450

contested-will

I dag fyller han 450 år, mannen som kan ta upp kampen med Bibeln om att ha berikat vårt kulturarv med flest märgfulla sentenser. Det är bara att gratulera. Ja må han leva — eller rättare sagt hans verk, för hans förgängliga stoft gav upp andan redan 23 april 1616 (han verkar alltså ha dött på sin födelsedag).

Men hans rykte vägrar kasta in handduken — trots att diverse privatspanare har försökt göra gällande sedan mitten av artonhundratalet att William Shakespeare i själva verket var en riktig lantis, och att de odödliga pjäserna är skrivna av någon mera adlig och välutbildad individ som Francis Bacon eller sjuttonde earlen av Oxford, Edward de Vere.. Gemensamt för alla dessa konspirationsteorier är att deras indiciematerial är ungefär lika imponerande som Donald Trumps belägg för att Obama är född i Kenya.

För den som ändå tvivlar rekommenderar jag James Shapiros suveränt underhållande och grundliga genomgång av författelseförnekarnas ”argument” i boken Contested Will, som kom för ett par år sedan.

Förespråkarna för Bacon och de Vere argumenterar ofta i banor som tyder på att de tycker att det verkar märkligt att en bonnläpp från Stratford on Avon skulle ha kunnat vara så litterärt begåvad — åtminstone ruvar detta i mitt tycke tämligen osympatiska resonemang strax under ytan i mycket av det de säger. Barden var helt enkelt inte tillräckligt högvälboren för deras smak — för det vet vi ju lite till mans att överklassen tenderar att skriva all litteratur värd namnet.

Sedan verkar privatspanarna strunta högaktningsfullt i Shakespeares pjäser uppenbarligen är skrivna av en person med mycket goda kunskaper om olika hantverkstekniker och även om lantbruk — en person som dessutom använder ymnigt med dialektord som är egna för trakten kring Stratford upon Avon. Argh. Nu börjar jag snart hyperventilera — bäst att inte börja dra igenom alla beläggen här. För förkrossande argumentation mot de Baconianska och de Veriska irrlärorna hänvisas som sagt till Shapiros superbt lättillgängliga och åskådliga bok.

Shakespeare

Shakespeare ser faktiskt en smula full i fan ut på det omdebatterade Chandosporträttet

Frågan är om Shakespearekultens Birthers är beredda att avfärda det betydligt mer omstridbara Chandosporträttet med liknande argument — ”ja, alltså, så här svartmuskig hade vi nog inte tänkt oss att Englands nationalskald skulle vara … och ring i örat har han, till råga på allt …”

Mannen som föddes idag för 450 år sedan ler Giocondalikt från sitt porträtt. Han vet en hel del om den mänskliga naturen, och han känner sig ganska trygg om att hans rykte kommer att leva i ytterligare 450 år.

Annons

6 svar to “Barden fyller 450”

 1. Andreas Says:

  Det finns ju även de som anser att Alice i Underlandet inte skrevs av Lewis Carroll, utan av drottning Victoria, en sketen lärare kunde väl inte skriva sånt..

  • David Says:

   Lite svårt att lansera såna teorier så nära inpå författarens livstid — det går ju lättare när 300 år av försnillning av källmaterialet föregår lanserandet av en ny kandidat — som i fallet Shakespeare.

   Sedan har jag lite svårt att se Victoria Regina som en bubblande fontän av nonsens — men tydligen skrev hon fanmail till Carroll och berömde boken. We are amused. Fantastiskt.

 2. vistet Says:

  Den tionde doktorn , David Tennant , möter en liderlig Shakespeare med ringen i örat år som limmar på Martha Jones 1599 i The Shakespeare Code. Finns både på Netflix och BBC-appen. Tennant pendlade mellan sitt första gig på Royal Shakespeare Company och Docto Who.
  Mera om födelsedagen på the beeb just nu , bland annat Cymbeline med Helen Mirren , Patrik Stewart och Tennat igen i en trettiotalsbetonad Hamlet och Rickard den andre ( faktiskt ) med John Gielgud.

 3. A.R.Yngve Says:

  Det är också roande hur en del folk automatiskt antar att adelsfolk *måste* vara vittra, intelligenta, litterärt sinnade typer… de har nog inte mött många äkta, inavlade adelsmän.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: