Ett foto från 1950 på två goda vänner som kommer att utöva ett enormt inflytande över femtiotalets tidsanda — till vänster förläggaren William M Gaines och till höger tecknaren, författaren och redaktören Al Feldstein. Mellan sig har de krispiga, mintiga, nytryckta exemplar av sina serietidningar som får det att vattnas våldsamt i munnen på mig.
Serielegenden Al Feldstein dog för några dagar sedan, den 29 april — han blev 89 år gammal.
Feldstein var en slitvarg. Under åren som EC-förlagets ledande kreativa kraft tecknade han oräknerliga seriesidor och tidningsomslag i sitt synnerligen precisa, detaljmyllrande och helt säkert mycket tidskrävande maner — dessutom skrev han en stor del av serierna i förlagets utgivning och redigerade ett antal titlar.
Tre av EC-förlagets profiler — tecknaren Jack Kamen, författaren Feldstein och förläggaren Gaines (rutan är ur en serie skriven av Feldstein och tecknad av Kamen).
Allt detta är förstås imponerande nog i sig själv, men Feldstein var även central för skapandet av den moderna skräck- och SF-serien.
Atombombsapokalyps på ett Weird Science-omslag av Al Feldstein. Han var förstås även redaktör och huvudförfattare på tidningen.
Ja, man kan gå längre och säga att Feldstein var en av dem som formade femtiotalets tidsanda — den där märkliga blandningen av blind tilltro till tekniken och panik och paranoia i atombombens skugga. Decenniets UFO-hysteri var kanske ett symptom på samma kluvenhet: Precis som teknologin kunde utomjordingarna uppträda både som frälsare och förgörare.
Allt detta var Al Feldstein en av de första som fångade upp och speglade i sina serier.
UFO-paranoia på ett annat Feldsteinomslag
Det är svårt att överskatta hur stort inflytande Feldsteins serier hade för det uppväxande släkte av baby boomers som kom att genomföra sextiotalsrevolten — säkert är i alla fall att det sena nittonhundratalets ledande fyrtiotalsfödda fantaster — som t ex Stephnarna Spielberg och King — är starkt influerade av EC:s ledande manusförfattare.
Boris Karloff handlar serier med sin dotter
När Harvey Kurtzman i vredesmod hoppade av som redaktör för tidningen Mad 1955 gav Gaines jobbet till sin mest pålitliga påläggskalv. Feldstein behöll posten fram till 1984 och är alltså ytterst ansvarig för Mad Magazines gyllene år. Sedan gick han i pension.
Rätt välförtjänt, kan man tycka.
Ett mycket prydligt Feldsteinoriginal till ett Tales of Terror-omslag.
maj 2, 2014 kl. 6:07 e m |
Du verkar vara ensam i landet om att ha uppmärksammat Feldsteins bortgång. För all del är väl nästan 89 inte någon orimlig ålder att uppnå. Men lite symboliskt trist är det ju ändå; jag som tröttnade på Miki vid gränspolisen som nioåring och slängde Stålmannen i väggen nåt år senare har till och med på ålderns höst haft kvar mycket av uppskattningen för EC:s nya trendtidningar och för Feldsteins Mad. En stor man, som nästan alla såna jag vet totalt ur takt med sin tids vedertagna normer för smak, moral och god ton.
maj 2, 2014 kl. 6:21 e m |
Även jag har funnit att EC-tidningarna hör till det av den tidiga tonårstidens lektyr som bäst motstått tidens tand. Så sent som för någon vecka sedan besökte jag Staffars Serier på Söder och införskaffade — under idogt smågnabbande med Staffar om Milton Caniff — två fina, feta samlingsvolymer med EC-serier från 50-talet — en med bara Jack Kamen-serier och en med bara Jack Davis alstring …
