Jag minns min barndoms grönskande science fiction-butik

PICT0046

Mitt fjortonåriga jag, sommaren 1975

För fyrtio år sedan satt jag på färjan mellan Köpenhamn och Malmö och läste senaste numret av Dirty Laundry — Robert Crumbs och Aline Kominskys kompromisslöst självutlämnande relationsserie.

Det var inte jag som köpt tidningen. Min pappa samlade på Crumbs alster, och hade gjort sedan början av sjuttiotalet. Till en början försökte han gömma numren av Zap Comics, Motor City Comics och — kanske särskilt — Big Ass Comics för mig och min bror Jakob. En gång minns jag att vi hittade dem under en hög mössor på hatthyllan.

Rätt snart gav pappa upp och lät oss — särskilt mig — läsa Crumbtidningar av hjärtans lust. Min engelska förslog till att börja med inte särskilt långt, men bildspråket påverkade mig djupt — så djupt att Crumb tog plats bredvid Hergé och Janne Lööf i mitt privata pantheon. Hans skrafferingsteknik studerade jag slaviskt för att kunna kopiera den så bra som möjligt.

Under den här perioden bodde familjen i Skurup i Skåne och ganska raskt hade jag uttömt alla möjligheter att förkovra mig subkulturellt som det sömniga stationssamhället hade att erbjuda. Jag hade köpt alla SF-kioskböcker som fanns att tillgå i tobaksaffären och läst all SF och skräck som det lokala biblioteket hade i sin enda hylla.

Därför var det en högtidsstund för mig när vi gjorde dagsutflykt till Köpenhamn, och jag fick chansen att botanisera i regionens — möjligen hela Skandinaviens — just då ledande butik för serier och science fiction — Fantask på Sankt Peders Stræde, samtidigt som pappa kompletterade sin Crumbsamling.

På fotot ovan ser ni Fantaskkatalogen ligga på bordet framför mig. Jag och min vän Martin lusläste den och gjorde upp långa och verklighetsfrämmande inköpslistor — vi läste katalogen som svultna läser kokböcker och fantiserade om allt fantastiskt som Fantask skulle förse oss med nästa gång vi steg ner i den dignande källarlokalen.

ian_miller2_1

Den utgåva av At the Mountains of Madness som jag köpte på Fantask.

På Fantask köpte jag mina första engelskspråkiga SF-pockets. H P Lovecrafts At the Mountains of Madness var så kompakt ogenomtränglig för mitt fjortonåriga jag att jag försökte översätta vissa av novellerna till svenska bara för att kunna läsa dem — ett projekt som strandade efter några tiotal sidor. Romaner och novellsamlingar av Philip Jose Farmer och Robert Sheckley lyckades jag däremot ta mig igenom med stigande läsförståelse, och efter en fyra fem böcker upptäckte jag att jag plötsligt kunde läsa på engelska.

Idag förtjänar jag mitt levebröd som serietecknare och översättare, och det slår mig att den lilla källarbutiken på Sankt Peders Stræde har varit av enorm betydelse för båda mina verksamhetsfält …

PICT0066

Jag tecknar serier 1975

 

 

 

Annonser

4 svar to “Jag minns min barndoms grönskande science fiction-butik”

 1. Peeter Says:

  Fantask har mycket att stå till svars för bland skånska SF-och seriefantaster. Själv har jag också dem att tacka för stora delar av mitt SF-bibliotek, från mitten av 80-talet och framåt.
  Nu var det länge sen jag var där, när SF-bokhandeln finns både i Stockholm, Göteborg och Malmö och hela det outtömliga nätet.
  Men Fantaskkällaren, och speciellt andrahandshyllorna, var något särskilt.

 2. John-Henri Holmberg Says:

  Gripande skildring. Vilket i klartext som vanligt betyder att man kan känna igen sig. I mitt fall runt ett decennium tidigare, när jag strök runt i källarantikvariaten i Stockholm på jakt efter de av 1950-talets sf-böcker och sf-magasin som jag med några års marginal hade missat. När Fantask öppnade i oktober 1971 var det förvisso en stor grej också för fjärran typer som jag själv och andra Stockholmare, möjligen inte i första hand för att handla böcker där (det hade vi lärt oss göra direkt från F&SF Book Co på Staten Island) men väl för att den på något fundamentalt sätt bekräftade tanken att sf skulle erövra världen, eller åtminstone norden.
  Jaja. Vi har ju alla varit unga och dumma. Men iallafall.

  • David Says:

   Fyrtio- och femtiotalets SF-böcker är fortfarande de sexigaste SF-utgåvorna i mitt tycke — inte sällan i dubbel bemärkelse. Även smått nattstånden fantasy från seklets början blir plötsligt obegripligt inbjudande när omslagen ser ut så här:

   Än idag samlar jag på Ace Doubles av tvivelaktig litterär halt bara för att omslagen är så suveränt suggestiva …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: