Kirby — King of the Krackles

jack_kirby_skissar.jpg

Jack Kirby (eller Jacob Kurtzberg, som hans mamma kallade honom) är förmodligen den mest inflytelserika superserietecknaren någonsin. Han skapade Fantastiska Fyran, Hulken, Thor, X-men och i stort sett alla andra riktigt kända marvelserier utom Spindelmannen. Han är också — paradoxalt nog, kan det tyckas — en konstnär vars hela livsverk (ca 25 000 sidor) har målats över.

demon1_pencils.gif

Kirby var nämligen skissare till yrket — alla hans serier har tuschats av andra förmågor. Att hans stil ändå är så lätt att känna igen beror väl till stor del på att han skissade tämligen exakt — tuscharna kunde följa förlagan utan att behöva tillföra särskilt mycket själva, nästan som en plansch i en målarbok. Jag är fascinerad av den säkra linjen i hans blyertsskisser — den är så tveklös att man kan få för sig att skisserna är renteckningar av en underliggande bild. Men så är inte fallet — hans tecknade så tajt. Det grämer mig att inte fler av hans skisser finns bevarade, och att de som finns oftast är usla sextiotalsfotostater — för till skillnad från många andra serieskisser finns det kvaliteter i Kirbys teckningar som oftast går förlorade i tuschningen.

demon1.gif

Själv har jag länge haft ett djupt kluvet förhållande till Kirby. Han är utan tvekan den mest personliga marveltecknaren — ingen annan skildrar hjältar som står fullt så bredbent, med fullt så tjocka lår i fullt så halsbrytande perspektiv. Ingen tecknar heller kvinnor som har fullt så brett mellan ögonen (tumregeln är att det ska vara ett ögas bredd mellan dem — på Kirbys hjältinnor kan man ibland få plats med tre). Runt omkring dessa fetlåriga män och grodögda kvinnor pågår dessutom ett ständigt ragnarök av konstiga bubblande bollar, fartlinjer och futristiskt maskineri som stundtals är snubblande nära att förvandlas till abstrakt konst.

surfer6.gif

(Kirbys bollar har för övrigt bildat skola bland superhjältetecknare — med en fackterm kallas de för ”Kirby Krackles”. Den som vill veta mer kan läsa en lärd uppsats om Kirbybollarnas uppkomst här.)

fantastiska-fyranskiss-med-bollar.jpg

Men Kirby är dessutom en närmast obegripligt ojämn tecknare. Hans stil är alltid dekorativ, dramatisk och utmärkt lämpad till just superhjälteserier, men figurteckningen springer ibland iväg lite väl långt från det anatomiskt möjliga — de djärva lårförkortningarna kan ibland se direkt neurosedynbetonade ut, och inte sällan är det uppenbart att han har haft bråttom. Enligt uppgift tecknade han ofta fem sidor per dag, och det är mycket — även om han slapp texta och tuscha dem.

Jag har efter omoget övervägande kommit fram till att svagheter och styrkor smälter ihop i Kirbys konstnärsskap. När han försöker teckna vanliga människor i vanliga miljöer blir det plågsamt uppenbart att han inte kan skildra något som är normalt — sophämtarna ser ut som Hulken och ornamenten på en tjugotalsteaters balkonger förvandlas ofrivilligt till lämningar från en utomgalaktisk civilisation. Men så länge som han ägnar sig åt sitt alldeles egenuppfunna superhjälteuniversum — fullt av kosmiska, surfande oscarsstatyetter och aliens i lustiga hattar — så är han svåröverträffad. Inte för inte kallas han ”The King” av nördar världen över.
hatttrio.jpg

(Den som vill se Kirby göra en cameo som polistecknare i TV-serien Hulken  kan klicka på den här länken. )

4 svar to “Kirby — King of the Krackles”

  1. En Sjö Rövarns Jenny Says:

    De skönaste superhjältar som stolt bär snitsiga HATTAR, hurra! Myrna Loy skulle dött av avund om hon känt till saken. Själv måste jag genast snyta mig i min spetsnäsduk.

  2. jacob Says:

    Kirby e kungen! här en egen hyllning från förra året

  3. Lennart Svensson Says:

    Kirby var m a o en mästare på att stilisera. Man måste alltid överdriva lite i bildkonsten har jag hört; en staty ska aldrig återge en människas rätta proportioner, utan hellre dra ut dem eller trycka ihop dem en smula. (Gäller även för miniatyrer; för barndomens krigsgubbar hade Airfix för naturliga proportioner, såg lite stela och döda ut, medan ex.vis Taimya hade ”hoptryckta”, lite dvärgmässiga figurer som var förunderligt levande.) — Och apropå brett mellan ögonen så sägs det ju att fotomodeller ska ha detta, ögonen ska inte sitta för tätt för det gör sig inte lika bra på bild. En bildskön donna som jävar denna regel är Jennifer Aniston: undantaget som bekräftar regeln. —– Kirby i sig: en tecknare vars stil man alltid känner igen, en lätt primitivistisk herre som saknade polityr, vilket här blir själva mästardraget. Som japanskt tuschmåleri: hellre lite grovhugget med en och annan miss, än att varje streck sitter exakt där det ska. Det oväntade mötet mellan zen och superhjältesymbolik?

  4. The Bulletproof Coffin « Shazam.se Says:

    […] amerikanska undergroundlegendarer som Charles Burns och S Clay Wilson. Kirbymässiga käkben och (David Nessles ord) dramatiska lårförkortningar varvas med totalcreepy skakiga skildringar av Steve Newmans […]

Lämna en kommentar