Återkomsten till Bisarrovärlden.

intrance

När jag som barn läste Stålmannen fanns det mycket att fascineras av — flaskstaden Kandor, ett slags miniterrarium med människor stora som termiter i — fantomzonen, där brottslingar kunde sväva kring som halvgenomskinliga vålnader och tänka över sina synder i evighet — fortet på Nordpolen där Stålmannen med närmast stalkeraktig nit hade skapat ett Lois Lane-museum och — nästan ännu mera creepy — ett Jimmy Olsen-museum. (För vem drömmer inte om att fylla ett stort rum i sitt hem med vaxdockor i naturlig storlek föresetällande sin bästa vän, samt diverse glasmontrar innehållande hans personliga tillhörigheter?)

Men det mest sällsamma i stålmannenuniversat var ändå bisarrovärlden — den fyrkantiga planeten befolkad av vanställda kopior på Stålmannen och hans vänner där allting var precis tvärtom som på jorden.

bizwd1

Jag undrade en del över det som barn. Precis allt är precis tvärtom. Det ledde till två ganska naturliga följdfrågor: För det första — hur avgör man vad som är normalt? Och för det andra — hur kommer man fram till vad dess exakta motsats är?

En som också ägnat onaturligt mycket tid åt att fundera över de här frågeställningarna är Jerry seinfeld, mannen med de högt skurna stentvättade jeansen och den eviga målbrottsrösten. I avsnittet The Bizarro Jerry försöker han reda ut begreppen för Elaine:

Jerry: Yeah. Like Bizarro Superman. Superman’s exact opposite, who lives in the backwards bizarro world. Up is down, down is up. He says ”Hello” when he leaves, ”Good bye” when he arrives.

Elaine: Shouldn’t he say ”bad bye”?

Jerry: No, it’s still goodbye.

Elaine: Does he live underwater?

Jerry: No.

Elaine: Is he black?

Jerry: Look, just forget the whole thing, all right.

Elaines frågor sätter fingret på ett centralt problem i Bisarrrovärlden: Vad ska vara tvärtom och när ska det sluta vara tvärtom. Se till exempel på nedanstående bild:

bizengage

Om nu Stålmannen blir ”underwhelmed” för att han får en ring av kol istället för diamant — tar inte de båda negationerna ut varandra så allting blir som vanligt igen?

Allt i bisarrovärlden måste alltså vara tvärtom, men ändå måste man se till att det inte uppstår dubbelnegationer — för då blir ju världen normal igen. Hur nu det ska gå till. Paradoxerna står som spön i backen.

Fast i och för sig — det är ju faktiskt tjejen som friar till killen. Jag menar — hur bisarrt kan det bli egentligen? Faktum är att dessa raka inversioner av den formalistiska femtiotalsvärlden ibland leder till att bisarrosarna framstår som mer framsynta än Stålmannen och hans stela sällskap. Som bilden ovan visar är de t ex mera emanciperade — och de har dessutom uppfunnit den ironiska TV-reklamen åtminstone trettio år före jordmänniskorna:

bizads

Jag misstänker att bisarrovärldsserierna faktiskt är ännu roligare idag än när de kom. Åtminstone jag skrattar nästan mest åt hur oerhört platta och stela bisarrovinversionerna är — och hur enormt formalistisk och förutsägbar den värld som de förvänder förväntas vara. Och på så vis går bisarrovärldsserierna ännu ett varv runt — de är hysteriskt roliga — just för att deras crazyhumor är så stel och fantasilös. De fungerar som ett slags antihumor som mig tycka vara mycket tråkig — så otroligt tråkig att mig skratta högt — Ho-Ho-Ho!

20 svar to “Återkomsten till Bisarrovärlden.”

  1. Mxyzptlk Says:

    Kltpzyxm… (oops!)

  2. Daniel Says:

    hahaha, Croaka Cola!

  3. David Says:

    Mxyzptlk: Jag kan glädja dig med att det faktiskt finns en Bisarro-Mxyzptlk (snacka om dubbelnegationer) som heter — håll i hatten — Kltpzyxm:

    http://dc.wikia.com/wiki/Bizarro_Mxyzptlk_%28Earth-One%29

    Kltpzyxm dyker tydligen upp på bisarrovärlden och irriterar invånarna genom skapa ordning och struktur — precis som jag skrev ovan leder dubbelnegationerna till att saker och ting blir normala igen.

    Upptäckte även att Mxyzptlk numera inte alls går att skicka tillbaka till femte dimensionen genom att man lurar honom att säga sitt namn baklänges — vad har hänt med våra fäders verk och värderingar? Är inget heligt längre?

    (Det är ju förvånande av två skäl — dels förstår jag inte vad en så uppenbar fyrtio- och femtiotalsfigur har i det moderna DC-universat att göra — men om man nu ändå har honom där verkar det ju ännu befängdare att ändra reglerna för hans uppträdanden …)

    De av bloggens läsare som har särskilt tjocka buteljbottenglasögon (och gärna pen protectors) kan läsa mera här:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Mr._Mxyzptlk

  4. Fredrik I Says:

    Hehe, mycket underhållande post, som vanligt.

    Själv har jag aldrig läst Stålmannen i någon nämnvärd grad, men jag fastnade i liknande funderingar – Vad betyder egentligen ”tvärtom”? – inför en teckning som jag tror finns i en Lennart Hellsing-bok. Den skildrar ett slags tvärtemotvärld där bovar jagar poliser, katter skäller, och där det regnar endast under uppfällda paraplyer.

  5. Herr Svisser Says:

    Apropå Seinfeld finns ett annat avsnitt med relevans för frågeställningen om vad som egentligen är ”tvärtom”, nämligen ”The opposite”. I en essä i boken ”Seinfeld and Philosophy: A Book about Everything and Nothing” försöker en filosof diskutera frågan ”Is it rational for George to do the opposite?” och hamnar i samma olösliga dilemma.

  6. Fredrik T Says:

    ”[…] mig tycka vara mycket tråkig — så otroligt tråkig att mig skratta högt — Ho-Ho-Ho!”

    Så otroligt tråkig att mig gråta lågt, borde det väl bli. Nej, vänta – där kom ju de där dubbla negationerna. Eller rättare sagt trippla – är vi tillbaka i det omvända då?

  7. J-h:n Says:

    Och sådär kan man fortsätta. I Bizarrovärlden ger tjuvarna bort grejer – fast då blir folk arga – så då kommer polisen – fast här är det tjuvarna som tar fast poliserna – och polisen kastas i fängelse – fast här är det en stor ära – så de hyllas av folket – vilket gör dem jätteledsna – så de skrattar högt… och så vidare tills man får en sorts fraktaleffekt.

  8. Urban Says:

    Jo, vindlingarna blir många och långa. Man kan undra hur det lät på redaktionen.
    Kanske kan man hitta någon sorts metod att hitta det som åtminstone togs för givet. Även i bizarrovärlden är det kvinnor som har kjol och äktenskap är en central institution.
    (En del grejer blir även rätt…. bisarra… som när bizarrovärlden går under och Bizarro 1 -inspirerad av Jor-el – sätter sin son i en nedåtriktad raket som ska tränga in i planetens kärna så att bizarrobabyn dör först.)

    Det där med relationerna har kanske förundrat mig särskilt.

    Ett liknande fenomen (en ”tvillingsyster” kan man säga) finns på sätt och vis i äventyret ”the Turnabout trap”. Vet inte om den publicerats i Sverige men den föregående Mxyzptlk-episoden som återberättas i äventyret har jag läst i svensk översättning.
    Äventyret ifråga börjar med att Stålmannen kommer tillbaka från rymden och finner att alla människor på jorden bytt kön medan han varit borta. Han har givetvis fullt upp med lura ut vad som händer och att slåss mot ”Superwoman” och ”Wonderwarrior” och därför blir det inte så mycket sociologisk analys. Men om man tänker efter lite och använder lite light-feministiska begrepp blir det komplicerat.
    Världen har hux flux blivit ett matriarkat – det är fortfarande ”Penny” White som är redaktör och det ”naturliga” i den här världen är alltså att kvinnor är läkare och män sjuksköterskor.
    Samtidigt -och just eftersom – det är precis samma personer som är redaktörer, presidenter och läkare. Och då kan man fråga sig om det egentligen hänt något alls. (En och annan småjustering kanske. De kvinnliga makthavarna klär sig f ö oväntat konventionellt.)

    Serien i fråga kan läsas scannad på internet men det går tyvärr inte att direktlänka. Gå till http://www.tgfa.org/ och välj ”Comic Books” i menyn till vänster. Scrolla sedan ned och klicka på ”Superman/Superwoman”. Serien återfinns sedan i mitten av sidan.

    U.J.

  9. David Says:

    Urban: egendomligheten i femtiotalets och det tidiga sextiotalets Stålmannenserier övergår nästan den mänskliga fattningsförmågan — själv har jag särskilt fördjupat mig i Lois Lane-seriernas underliga mixtur av romansserie, buskis och science fiction — men en redaktionell stab som är i stånd att lansera figurer som Stålamöban Proty 2 är uppenbarligen förmögen till vad som helst …

  10. Mxyzptlk Says:

    Urban: Det går att länka, om man använder tekniker från den femte dimensionen. Voilà: http://www.tgfa.org/comics/superman/superman.htm

  11. Ahrvid Engholm Says:

    Läste själv Stålis som liten. Gamla Stålis från 60-talet, med Curt Swain (men jag insåg först på äldre dagar vem Den Bra Tecknaren var).
    Det är klart att det som är tvärtom bara kan gå till en viss gräns, annars blir det dubbelnegationer och det tar ut varandra.
    Påminns om en episod av den brittiska sf-komedin ”Red Dwarf” där man kommer till en planet där allt är tvärtom (eller var det så att tiden gick baklänges? Minns inte). Där fick man också dämpa sig så att det inte blev FÖR tvärtom.

    –Ahrvid

  12. popoffsky Says:

    borde inte en tvärtom-värld vara påtagligt icke-världslig, på något sätt..?

  13. Urban Says:

    Jo, varför inte: Jorden finns – Bizarrojorden gör det inte!
    Se där. Bizarro lever och är verkligare än stålmannen eftersom han bara är påhittad.

    (var det där logiskt eller kändes det bara så?)

    Utsvävningen om ”Turnabout trap” är kanske en rätt perifer, om inte annat eftersom den serien tydligen publicerades 1980. Men det ger ju alltid en ursäkt att läsa en serie till.

    Jag tillhör också Curt Swans informella fanclub.

    På vilket sätt är Mxyzptlk (biter mig i fingrarna varje gång jag försöker stava) en 40-50talsfigur? Eftersom han är upptågsmakaren i en värld som tror stenhårt på ordning och reda, pengar på fredag? Mycket möjligt.

    Hursomhelst antar jag att ändringarna i dennes ”regler” beror på ändringarna som John Byrne gjorde (publicerade i Sverige någon gång i början av 90-talet gissar jag, har inga serier där jag sitter roch skriver detta). Även om det kanske blev bisarrt så lyckades han faktiskt få till ett roligt och lyckat resultat – om inte annat mätt i läsarreaktion. I en svensk mätning över olika DC-figurers populäritet kom Mxyzptlk trea och redaktionen undrade om han månne skulle få en egen tidning. (Var de nu skulle fått det materialet ifrån.)
    Jag kan i någon mån förstå att ”namnregeln” ändrades. Det ger större möjligheter till kluriga lösningar om villkoret är att ”impen” (svensk glosa tack) ska måla sitt ansikte blått, klippa av sig håret och vad det var för varianter som förekom.

    Till knäckfrågan: vad säger Kltpzyxm för att återvända till femte bizarrodimensionen? Mxjzptlk? Fast Mxjzptlik säger ju sitt namn baklänges och isåfall borde Kltpzyxm försvinna om han säger sitt namn framlänges (elände när han presenterar sig) och isåfall säger ju orginalet och bizarron samma sak för att försvinna!
    Fast Bizarroversionen kanske vill försvinna. Får väl kolla länken ovan.

    Det finns ett stålpojken-äventyr där Lana Lang talar om Bizarro-leken. Det verkar omöjligt att leka den i verkliga livet men i muntlig eller skriftlig form verkar den outtömlig.

    U.J.

  14. Anna Norman Says:

    I Liftarens guide tillgalaxen finns det ett hus som är byggt ut och in… Det är lite tapeter och tavlor på utsidan. Inne i huset är det gräs och grusgångar och trädgårdsmöbler och så.

  15. Mxyzptlk Says:

  16. Mxyzptlk Says:

    Om jag skriver lite text också kanske jag inte fastnar i ditt spamfilter (som för övrigt suger när det gäller att stoppa pokerrelaterat spam): http://www.hillcity-comics.com/tshirts/biz_superman_hoodie.jpg

  17. David Says:

    Mxyzpltk: Ja — plötsligt fastnar folk vars IP-nummer måste vara bekanta sen år tillbaka — nu återställde jag båda dina kommentarer för att göra klart för spamfilltret att du — trots namnet — ska dirigeras till VIP-loungen, inte till grovsoprummet …

  18. thorwijd Says:

    Detta påminner mig osökt om tv-serien familjen Addams. De har något slags grundkoncept som är skräck-gotiskt, men så fort de får chansen verkar de göra vad som helst tvärt emot hur ”vanliga” gör det. Resultatet blir ofta en enda (ofta rolig) röra av de-är-tvärt-emot-oj-så-konstigt-och-kul. Det måste vara/varit en ganska vanlig humorform i amerikat…

  19. Bisarrare än du kan säga « David Nessle Says:

    […] i Stålmannen (som vi har behandlat tidigare här på bloggen) uppfanns av den gamle SF-författaren Otto […]

  20. Islander Says:

    Jo, jag kommer också ihåg att det var John Byrne som ändrade på Mxyzptlk. Från början var det magi som tvingade honom att återvända till sin dimension. Nu är det bara en lek som han leker frivilligt med Stålmannen. Frivilligt för Mxyzptlk alltså, inte för Stålmannen :)

Lämna en kommentar