H P Lovecraft skrattar och ler

lovecraft-armchair

H P Lovecraft verkar för det mesta inte särskilt uppsluppen …

lovecraft-and-felis-1

Oavsett om han gullar katt …

lovecraft-svingar-en-bagare

eller rullar hatt  …

hplovecraft-smiling

Men någon enstaka gång skiner han upp, och ser plötsligt inte så där unspeakably, unmentionably abominable och eldritch ut längre — han blir snarare lite lik Stephen Fry…

15 svar to “H P Lovecraft skrattar och ler”

 1. Svensson Says:

  Som sagt log han sällan. Jag har tidigare bara sett EN annan bild där han tycks le, en bild tagen i flödande solsken för övrigt; också det ovanligt.

  Bilden torde ha förekommit i ”Marginalia”, en sällsynt Arkham House-bok som Uppsala universitet ägde en gång. Sedan stals den, dock ej av mig.

 2. Martin R Says:

  Fint! Vilka är kompisarna i soffan?

 3. David Olgarsson Says:

  På den tredje bilden ser den gode Howard Philips ut att vara medlem i något slags obskyrt postpunk-band anno tidigt 80-tal, tycker jag.
  ”Pickman’s New Model Army”, kanske?

 4. Ahrvid Says:

  En massa beskrivningar kommer dallrande, rullande, hoppande, grymtande, hotfulla, mörka, uråldriga, hemska etc till min tungspets.

  –Ahrvid

 5. Martin A Says:

  Kompisarna i soffan är Donald Wandrei (som också tog den första bilden; tentakeln är tillagd av J. K. Potter) på Lovecrafts högra sida och Frank Belknap Long på Lovecrafts vänstra sida.

  Någon leende Lovecraft i strålande solsken hittar i varje fall inte jag i MARGINALIA.

 6. Svensson Says:

  Då var det kanske i Joshis biografi då eller :p

 7. Martin A Says:

  Joshis biografi saknar fotografier helt och hållet.

 8. Svensson Says:

  Visst, fel ska vara rätt men who cares?

 9. David Says:

  Wow … When Nerds Collide … sakkunskapen har ånyo flockats kring bloggen för att lämna sina vittra synpunkter och smågnabbas — själv har jag i princip bara sett de HPL-bilder som finns i min L Sprague DeCamp-biografi över den försagde giganten (har även Lin Carters levnadsteckning men såvitt jag minns finns inga bilder i den), så det gläder mig storligen att det verkar finnas en del att upptäcka (den tekniska kvaliteten på det som stod att hitta på webben var ju iofs inte alltför storartad, som ni ser …)

 10. Martin A Says:

  Ja, det spelar iofs ingen större roll.
  Fotografierna är IMO det enda som lyfter de Camps biografi; hans pekpinnestil är helt uppåt väggarna (jag struntar blankt i vad HPL BORDE ha gjort), han utelämnar en hel del viktigt (som att HPL faktiskt skrev flera humornoveller) och hans notapparat är helt obegriplig, bland annat. (Lustigast är när han citerar ett brev där HPL nämner en bekants nazistsympatier; de Camp är artig och utelämnar vännens namn eftersom mannen fortfarande var i livet när biografin skrevs, men han lämnar tillräckligt med information för att någon som är någorlunda insatt skall kunna rökna ut med 100% säkerhet vem det är.)

  Carter är underhållande men ganska ytlig; den stora behållningen med hans bok tycker jag är historiken över Lovecraft-utgivningen samt hur Cthulhu-mytologin växte fram. (Hans felläsning av ”Friedrich” som ”Fvindvuf” i ett av HPL:s brev till Bloch är en komisk pärla av hög kvalitet.)

  Tillgången på bilder på HPL online är ganska god (trots att SvD i sin HPL-artikel i oktober påstod att det finns ”få” bilder på HPL — så ”få” att de använde en illustration från CoC-rollspelet), men kvaliteten är oftast urusel. Bilden på den leende Lovecraft ovan är dessutom rejält beskuren (William Dowdell saknas).

 11. Carl Says:

  Är bilden med katten och den sista bilden verkligen på H.P Lovecraft? Tycker inte det riktigt ser ut som honom.
  Vill gärna ha svar!

 12. David Says:

  Carl: jag misstänker att han är lite yngre än man är van att se honom — åtminstone på den understa bilden. Men nog är det HPL …

 13. Svensson Says:

  Speaking of Lovecraft, klicka på mitt namn och läs mer.

 14. Svensson Says:

  Ovanstående länk, den i förra inlägget, gick till en gammal Lovecraftartikel.

  Men jag har skrivit mer om karln, se här bara, en hel etikett med recensioner av aktuella böcker och, att börja med, EN HEL DIKT av mannen. Klicka på mitt namn, läs och förundras.

 15. Martin A Says:

  Carl: Ja. Samtliga bilder är äkta (utom den första, som är baserad på ett äkta fotografi men med en tillagd tentakel). Katten hette för övrigt Felis och tillhörde Frank Belknap Long. Lovecraft har i ett brev kommenterat just detta fotot med att det ser ut som om han försöker vrida nacken av kattstackaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: