Jag håller föredrag på Konsthallen i Göteborg nu på söndag

 Bengalens store son är förstås populär på hemmaplan — här räddar han några tjejer undan en demonisk stjärnkock med extravagant klädstil

… det vill säga den tjugotredje september klockan fjorton, för att nu vara mera exakt. Och konsthallen är alltså den där mindre byggnaden som ligger invid det monumentala Albert Speer-schabraket i änden av Avenyn.

Stålmannen, Läderlappen och Spindelmannen har redan fastnat i Shakooras garn, och nu är frågan — ska den utomjordiske trollkarlen kunna besegra även Nagraj?

Det hela är en del av den hårdbantade  föredragsserie  (jag utgör femtio procent av den) som Konsthallen arrangerar i samband med sin Chitra Ganesh-utställning — mer info återfinns på museets webbplats.

Hursomhelst ska jag prata om indisk populärkultur och superhjältar, som ni kanske anade av illustrationerna ovan. Det är fritt inträde, och åtskilliga mer eller mindre märkliga bildexempel utlovas — plus en och annan filmsnutt, om teknikens musor är oss gunstiga.

26 svar to “Jag håller föredrag på Konsthallen i Göteborg nu på söndag”

 1. Fredrik Tersmeden Says:

  Helig rök! Vilken hugsvalelse att se att någon ännu använder det korrekta namnet ”Läderlappen” å den dynamiska duons äldre hälft!

 2. Gunnar Gällmo Says:

  Fast Fantomens djupa skogar ligger ju i ”Bengali, Afrika” (numera vederdöpt till Bangalla, vilket väl inte är mycket bättre). Hur får de ihop det på slutet?

  • David Says:

   Att döma av de hindifilmer jag har sett så har indierna en avundsvärt avspänd attityd när det gäller smärre konsekvens- och kontinuitetsfel, så jag misstänker att de inte bryr sig så mycket …

  • Fredrik Tersmeden Says:

   Lee Falk själv lär ha sagt att han helst ville se Bengali som en ö någonstans mellan Asien och Afrika.

   • David Says:

    Fast jag förstår inte riktigt varför han valde ett landsnamn som var upptaget. Om man hittar på en fiktiv ö kan man ju inte ostraffat kalla den för — exempelvis — ”Ön Guatemala” eller ”den sägenomspunna sagokontinenten Säffle”. Man bäddar ju onekligen för missförstånd, eller rättare sagt förstånd — läsaren utgår ifrån att det rör sig om det Säffle som vederbörande är förtrogen med ….

   • Gunnar Gällmo Says:

    Beträffande att ta redan upptagna namn – Lovecraft gjorde just det. Hans ”Sarnath” har inte mycket gemensamt med det faktiskt existerande Sarnath, som jag själv har besökt (ligger på bekvämt rikshaavstånd från Benares). Här finns utrymme för indiska protester!

   • David Says:

    Jag kände inte till att det fanns ett verkligt Sarnath — lite ”The Doom That Came to Säffle”, med andra ord …

   • Gunnar Gällmo Says:

    Om Buddha hade inlett sin undervisning i Säffle så – https://en.wikipedia.org/wiki/Sarnath

   • schleiermacher Says:

    Tolkien hade ju inga betänkligheter med Middle-earth. Han snodde en hel värld!

 3. vistet Says:

  Törs vi hoppas på …. Shaktiman ?

 4. vistet Says:

  (den som är otålig kan ju hoppa fram till 12:35 , ungefär. )

  • David Says:

   Ja — det var en hel del expositionsdialog från den långskäggige profeten i början, får jag ju säga. Jag har varit lite betänkt på att visa titelsekvensen, med den hårdsvängande Shaktiman-sången, men den verkar bisarrt nog inte vara med i det här första avsnittet …

 5. Anna Says:

  Finns det nåt maskhål som gör att man kan komma direkt från Stockholm till Konsthallen? Eller föreläser du i mina krokar nån gång?

  • David Says:

   Jag önskar verkligen att det fanns något Twilight Zone-aktigt dimensionellt hål som kunde få huvudstadens invånare att förirra sig djupt in i The Sonya Hedenbratt Zone … tyvärr verkar så inte vara fallet.

   Annars håller jag väl föredrag när jag blir tillfrågad — men oftast i den goa och gemytliga dimensionen med en sehsild atmosfer, eftersom jag är en smula bekväm av mig. Det förekommer dock att jag håller låda i mälardalsregionen ibland — skulle så ske ska jag genast slå larm här på bloggen.

   Och om längtan till Göteborg blir alltför svår föreslår jag att du lyssnar på min Spotifylista med de mest brutalt Gôtebôrgsgemytlia vaxen för att finna bot:

 6. Dvärghundspossen Says:

  Fantastiskt! Jag minns att jag har sett en jättekonstig filmsnutt en gång där kapten Amerika slåss mot Spindelmannen (som var skurk i filmen). Det hela utspelade sej på för mej obegripligt språk. Kan det ha varit en indisk film? Kan det rentav varit nånting som du länkat till i denna blogg?

  • David Says:

   Du tänker på 3 Dev Adam, tror jag — en turkisk film där de lyckades bryta mot copyrightlagar på tre kontinenter (eventuellt fyra, med tanke på att Istanbul ligger både i Asien och Europa), för utöver den onde Spidey (som vid ett tillfälle torterar sitt offer med en utombordsmotor) och Captain America hade de dessutom kastat in den mexikanske fribrottaren och superhjälten Santo — El Enmascarado de la Plata, mannen med silvermasken — i klappgröten.

 7. vistet Says:

  Lustigt att se hur ofta Säffle används som symbol – speciellt nu när jag ( äntligen ! ) är på på väg dit igen. På min arbetsplats så har Säffle fungerat som självklar kod sedan många år , men det finns fortfarande nya som blir förbryllade över vilken entusiasm detta väcker ( visst lägger du ut bilder så fort du kan ) , frågorna om när landvägen försvinner , och om det inte är ohemult kallt snart ( inga problem med dubbla sovsäckar ) .

  http://korta.nu/saffle

 8. Jon Ridderstråle Says:

  När det gäller fantasiland som heter samma saker som verkliga platser. Den populära bok- och filmserien ”Game of Thrones” utspelar sig till stor del på den mystiska kontinenten Vesteros

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: